Διαφήμιση
Τετάρτη, 06 Απρίλιος 2016 11:01

Prolight+sound 2016 – DANTE Spoken Here

H Prolight+sound 2016 για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία της, άνοιξε φέτος τις πόρτες της κατά δυο ημέρες νωρίτερα από την Musikmesse, σε μια προσπάθεια των διοργανωτών να δώσουν έναν ακόμα πιο διακριτό χαρακτήρα στις δυο εκθέσεις και να βοηθήσουν τους εκθέτες και τους επισκέπτες να ‘δουλέψουν’ πιο εστιασμένα, πιο επαγγελματικά και πιο ‘ήσυχα’ τουλάχιστον στο ξεκίνημα της έκθεσης.
Επίσης, άλλαξαν δραστικά και τα Hall αφού ουσιαστικά η Prolight+sound φιλοξενείται σε νέα Hall, έχει έρθει πιο μπροστά (στην κεντρική είσοδο του Messe Frankfurt) και γενικά υπάρχει μεγαλύτερη άνεση. Φυσικά, μετά τα τελευταία γεγονότα στις Βρυξέλλες τα μέτρα ασφαλείας και στο Messe Frankfurt είναι δρακόντεια, καθώς για πρώτη φορά μπαίνοντας έψαξαν εξονυχιστικά τα πάντα σε βαλίτσες και τσάντες. Όπως είπε κι ένας συνάδελφος βλέποντας τη δυσφορία μου: «να χαίρεσαι που το κάνουν αυτό και μάλιστα τόσο εξονυχιστικά»..

Βεβαίως ως γνωστόν στους περισσότερους ανθρώπους δεν αρέσουν οι αλλαγές και ειδικά όταν έχεις συνηθίσει για χρόνια σε μια κατάσταση, συχνά τα νέα δεδομένα σε μπερδεύουν. Αυτό το εισέπραξα από αρκετούς επισκέπτες (κυρίως) αλλά και κάποιους εκθέτες εδώ στη Φρανκφούρτη κατά την πρώτη ημέρα της έκθεσης (αν και είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα). Αν θέλετε τη γνώμη μου πάντως, αυτό που έχω να πω είναι ότι το Hall 3.1 με το πιο βαρύ PA είναι σαφώς πιο σύγχρονο και φιλικό από το ‘παλιό’ Hall 8.0, ενώ γενικότερα η έκθεση είναι πιο συγκεντρωμένη σε γειτονικά Halls και η μετάβαση από το ένα στο άλλο γίνεται σαφώς ευκολότερα και ταχύτερα. Από εκεί και πέρα φέτος εκτός από ηχηρές παρουσίες υπάρχουν και αντίστοιχα ηχηρές απουσίες και σχετικά πιο συρρικνωμένα περίπτερα από αρκετούς εκθέτες. Παρόλα αυτά η πρώτη ημέρα της έκθεσης είχε ικανοποιητικό ρυθμό, αρκετά νέα προϊόντα (σαφώς όχι πολλά, αλλά αρκετά ουσιαστικά θα έλεγα…).

Οι εντυπώσεις μου από την πρώτη ημέρα όσον αφορά τα προιόντα έχουν να κάνουν με την απόλυτη προωτοκαθεδρία ενός προϊόντος που το έβλεπες σχεδόν σε κάθε περίπτερο. Σχεδόν κάθε κατασκευαστής στο Hall 3.1 τουλάχιστον (και όχι μόνο) το είχε σε περίοπτη θέση λές και ήταν δικό του. Τέτοιο πράγμα είχα να δω από το iPad όπου πρίν μερικά χρόνια κυριαρχούσε ως remote tablet σε κάθε περίπτερο σχεδόν σε κάθε έκθεση.

DANTE Spoken Here
Στα περισσότερα ρακ ενισχυτών – επεξεργαστών, στις περισσότερες κονσόλες, σε λογισμικά συστήματα και interface κάθε μορφής και κάθε εταιρίας και σε κάθε booth σχεδόν υπήρχε ένα παραλληλόγραμμο ταμπελάκι που μας ενημέρωνε χαρακτηριστικά ότι το σύστημα, το μηχάνημα και η εταιρία ‘μιλάνε’ με DANTE.
Το audio networking πρωτόκολλο της Audinate αποτελεί αναμφίβολα το απόλυτο highlight της φετινής έκθεσης, αποδεικνύοντας παράλληλα την απόλυτη κυριαρχία του μεταξύ όλων σχεδόν των κατασκευαστών, καθώς η παρουσία του αποτελεί σαφή πιστοποίηση της αγαστής και απροβλημάτιστης συνεργασίας των προιόντων όλων των κατασκευαστών που είναι συμβατοί με DANTE πρωτόκολλο  (https://www.audinate.com/products/dante-enabled). Είναι σαφές ότι οι συσκευές που ‘μιλάνε’ την ψηφιακή γλώσσα του DANTE θα συνεργαστούν άψογα σε ένα απαιτητικό ψηφιακό audio networking δίκτυο.
Και όλα αυτά σε μόλις μια 10ετία καθώς το πρωτόκολλο δημιουργήθηκε το 2006.

Σήμερα, περισσότερες από 200 εταιρίες από το χώρο του pro audio έχουν υπογράψει συμφωνητικό συνεργασίας με την Audinate ενώ τα Dante-enabled products πλησιάζουν τα 700…
Από τον περασμένο Νοέμβριο που η Audinate λάνσαρε το Dante Via software έχει αυξηθεί δραματικά η αύξηση των χρηστών του πρωτοκόλλου καθώς μπορούν να δημιουργήσουν Dante audio networking μέσω computer software εφαρμογών και να συνδέσουν locally-connected hardware inputs & outputs στο Dante network.

Κατά τη γνώμη μου λοιπόν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της φετινής Prolight+sound 2016 είναι αναμφίβολα το DANTE… Φυσικά υπάρχουν και αρκετοί άλλοι σε προϊοντικό επίπεδο που θα τους παρουσιάσουμε με άρθρα από εδώ από τη Φρανκφούρτη…

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση